Een van de tools die je kunt gebruiken om een PDF-certificaat te maken, is LibreOffice Draw. LibreOffice is gratis en je kunt het hier downloaden.

Je kunt ook OpenOffice Draw gebruiken. Deze software is bijna identiek en werkt met dezelfde bestandstypes. Op dit moment raden we LibreOffice aan, omdat OpenOffice wat problemen kan geven met het plaatsen van afbeeldingen in de bestanden.

We hebben enkele sjabloonbestanden gemaakt die kunnen worden gebruikt om te testen en gemakkelijk kunnen worden bewerkt:

Certificaat 1

Downloads:
Voorbeeld PDF-bestand, aanpasbaar bestand voor LibreOffice Draw

Certificaat 2

Downloads:
Voorbeeld PDF-bestand, aanpasbaar bestand voor LibreOffice Draw

Het logo vervangen

1. Begin door het "aanpasbare bestand" te openen in Draw. Het bestandstype is ODG.
  2. Klik op de placeholder en druk dan op de Delete-toets.
  3. Klik in de menubalk op Invoegen en vervolgens op Afbeelding en dan Uit bestand....
  4. Selecteer het logo en klik op Openen.
  5. Je kunt nu het logo aanpassen naar het gewenste formaat en de gewenste positie.

Invulbare tekstvelden toevoegen (of bewerken)

Deze velden worden besturingselementen genoemd in Draw.

1. Zorg er eerst voor dat de werkbalk Besturingselementen zichtbaar is. Ga in de menubalk naar Beeld, Werkbalken en zet een vinkje bij Besturingselementen.
  2. Zet de ontwerpmodus aan in de werkbalk Besturingselementen:
  3. Je kunt nu op een bestaand tekstveld klikken om die te selecteren of je kunt een nieuwe toevoegen met deze optie:
  4. Klik met de rechtermuisknop op het tekstveld en dan op Besturingselement....
  5. De eerste optie onder het tabblad Algemeen is Naam. Hier voer je de code in om die aangeeft welke informatie in dit veld moet komen te staan, zoals bijvoorbeeld fullName. In dit artikel vind je een overzicht van alle codes die je kunt gebruiken.
  6. Onder dit tabblad Algemeen staan ook nog andere opties die je misschien wilt aanpassen, zoals Lettertype en Rand.

Exporteren als PDF

Als het certificaat er goed uitziet, kun je het exporteren en vervolgens testen in aNewSpring. Dit is vrij eenvoudig te doen:

1. Klik in de menubalk op Bestand.
  2. Klik vervolgens op Exporteren als PDF....
  3. De standaardinstellingen zijn meestal prima. Klik op Exporteren om het bestand als PDF op te slaan.